2016 - DOLENJSKI OTROŠKI PARLAMENTARCI V DRŽAVNEM ZBORU O PASTEH MLADOSTNIŠTVA

LJUBLJANA - Že šestindvajseto leto zapored so fotelji v veliki dvorani Državnega zbora v ponedeljek, tokrat 11. aprila, rezervirani za 100 otrok iz vseh slovenskih regij. Prvo vrsto so tudi tokrat zasedli dolenjski parlamentarci: Iman Hussein in Pia Primc iz OŠ Drska, Nina Knoll iz OŠ Grm, Jakob Kavšek iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Anja Grden iz OŠ Prevole ter Luka Hadl in Adna Begić iz OŠ Center. Parlamentu sta s svinčnikom in fotoaparatom v roki sledila Tjaž Mihelič iz OŠ dr. Franceta Prešerna iz Ribnice ter Aja Barbič. Mladi  so vstali, ko sta se jim v klopeh pridružila predsednik državnega zbora Milan Brglez ter predsednik države Borut Pahor.

»Pred 25 leti so naši starši povezani, enotni in z velikim upanjem izglasovali samostojnost. Danes jih je nad stanjem v družbi veliko razočaranih. Gospod predsednik, kakšen nasvet bi dali nam, mladim, ki želimo uresničiti osamosvojitvene sanje naših staršev?« je predsednika Pahorja nagovorila Nina Knoll. Predsednik je poudaril, da tisti časi niso bili enostavni, da so se prav vsi v državnem zboru zavedali teže odločitev. Da pa so bili, kljub temu, da so imeli različna mnenja, veliko bolj kulturni in strpni do drugače mislečih parlamentarcev in to je verjetno tisto, kar dandanes najbolj pogrešamo.

Po uvodnem delu so se otroci za dve uri preselili v štiri dvorane: v prvi so se pogovarjali o »pasteh interneta in socialnih omrežij«, v drugi »ko pride do stiske, kam po pomoč«, v tretji »nasilje in medvrstniško nasilje« in zadnji »samopodoba in mladostnik«.

Ob 12. uri so se mladi vrnili v veliko dvorano na plenarni del zasedanja, ki ga je neposredno prenašala tudi TVS 3.  Parlamentarcem so se pridružili tudi predsednik vlade Miroslav Cerar, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in nekaj visokih predstavnikov različnih ministrstev, ter predstavniki vseh parlamentarnih skupin. Večina vabljenih gostov je otroke poslušala do konca in tudi odgovorila na zastavljena vprašanja. Največ sta jih bila deležna predsednik vlade ter kriminalist.

Do besede so prišli skoraj vsi mladi parlamentarci. Družno so ugotovili, da je dandanes veliko več pasti, v katere lahko zanese mladostnike, kot je bilo to včasih. Na današnje otroke prežijo vse stare pasti, pa tudi internet in nova omrežja, več je medvrstniškega nasilja, še posebej pereče in najtežje pa je odkriti nasilje v družinah… To je skrito saj se žrtve o njem ne želijo ali pa ne upajo pogovoriti in ga razkriti, ker ne vedo, kaj sledi. Svoje mučitelje imajo kljub vsemu še vedno radi. Našteli so kar nekaj inštitucij, na katere se lahko otroci obrnejo po pomoč zase ali svoje prijatelje: učitelji in svetovalni delavci na šolah, SOS telefoni za mladostnike pri varuhu človekovih pravic, spletna stran na ministrstvu za šolstvo, TOM telefon pri ZPMS in tudi Policija bi se odzvala na otroške klice po pomoči. Mladi parlamentarci so še poudarili, da bi se za vse te možnosti moralo bolj vedeti – o njih bi bilo potrebno obvestiti prav vsakega učenca posebej.

Na tajnem glasovanju so otroci izbrali temo za 27. Otroški parlament – drugo leto bodo govorili o temi: OTROCI IN NAČRTOVANJE PRIHODNOSTI

Napornemu več kot peturnemu zasedanju, je sledilo okusno kosilo v znameniti parlamentarni jedilnici ter pot domov. Prav vsi delegati so bili veseli nove izkušnje tega dne, srečanj z »visokimi politiki« ter možnosti pogovora z njimi, predvsem pa druženja in izmenjave mnenj z mladimi iz cele Slovenije.

Foto: Tjaž Mihelič in Darjan Grudnik

Klikni za prispevek TV Slovenija o nacionalnem parlamentu

Klikni za prispevek na Lokalno.si

Klikni za prispevek na spletni strani RADIA KRKA