2017-DOLENJCI IZ LJUBLJANE S SEDMIMI NAGRADAMI

LJUBLJANA – Ena od številnih stvari, ki jih počnemo pri društvu Mojca, je tudi regijska koordinatorica za natečaj Evropa v šoli. V četrtek, 11. maja, se je po Dnevu zmage in Evrope kar 69 pridnih dolenjskih šolarjev in njihovih mentorjev, ki so ustvarjali v natečaju Evropa v šoli in katerih dela smo poslali na državno tekmovanje, udeležilo zaključne prireditve v Pionirskem domu v Ljubljani. Med njimi je bilo letos kar sedem ustvarjalcev, ki so bili za svoja dela nagrajeni. Prvih nagrad so se veselili Amber Ivana Erenda iz OŠ Center in Neža Cerinšek iz Gimnazije Novo mesto, ki sta ustvarili literarni deli ter Urh Pirc, Nejc Kraševec in Alen Hočevar iz Ekonomske šole Novo mesto z ustvarjenim videom. Naši tekmovalci so prejeli dve nagradi za drugo mesto, in sicer na fotografskem natečaju Loti Kavšek iz Ekonomske šole Novo mesto, na video natečaju pa Nadina Kosinac iz Gimnazije Novo mesto. Tretjih nagrad sta bila prav tako deležna dva srednješolca. Z bronasto diplomo za fotografijo se je okitila Nika Šabanović iz Ekonomske šole, za video delo pa Neža Kralj iz SŠ Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice.

Skoraj 8.000 slovenskih osnovnošolcev in srednješolcev je ustvarjalo na temo »Svet v katerem želim živeti«. Pisali so literarne prispevke, narisali slike, izdelali fotografije in video prispevke. Dela otrok so ocenile strokovne komisije v štirih kategorijah – prva, druga in tretja triada osnovne šole ter srednja šola. Zmagovalci iz osnovnih šol so poleg priznanja dobili tudi teden počitnic v CŠOD ter praktične nagrade. Srednješolci pa se bodo med počitnicami udeležili mednarodnega tabora.

Na prireditvi v festivalni dvorani Pionirskega doma se je zbralo 500 mladih ustvarjalcev in njihovih mentorjev iz vseh koncev Slovenije. Pozdravili so jih predsednica ZPMS, sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve ter predsednik komisije za evropske zadeve v slovenskem parlamentu. Prav vsi so poudarili pomen povezovanja vseh Evropejcev in privlačnost del, ki so jih ustvarili mladi umetniki. Gledalci so bili navdušeni nad mlado voditeljico, ki je prebrala nekaj prvouvrščenih literarnih del. Dvorano je dodobra ogrel raper Nipke (Noben me ne razume), ki so mu je pri petju pomagali tudi nagrajenci. Na koncu smo si ogledali še prvo uvrščene video prispevke.