2017-Miklavž na Novem trgu

Sveti Nikolaj je krščanski svetnik, ki je med reveže razdelil svoje premoženje. V 4. stoletju je bil škof v mestu Mira, ki je današnji Dembre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

Tri tisoč mladih novomeščanov je skupaj s svojimi starši na predvečer Miklavževega praznika pozdravilo prihod sv. Miklavža s spremstvom. Zbrane je najprej nagovoril z balkona, zatem sta skupaj z županom prižgala novoletno okinčano novo letošnje prizorišče prednovoletnih dogajanj na Novem trgu.

Pred prihodom Miklavža sta mladež in strah v kosti prižgala gostujoča parklja gledališča Cizamo. V nedeljo v dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine prihaja dedek Mraz. Na petih predstavah bo obdaril prvih 1300 mladih novomeščanov.

foto Miklavž Pavlin

Avtor:asdf