2017-VELEIZLET Z ZAVAROVALNICO SAVO IN MOJCO

Tradicionalni, letos že osemindvajseti, Veleizlet z zavarovalnico Savo in Mojco, ki ga ob Tednu otroka pripravlja in izvaja društvo Mojca je tudi letos v soboto, 7. oktobra, ob čudovitem sončnem vremenu prineslo radost 100 otrokom iz 16 osnovnih šol in 8 občin.

Dva avtobusa sta na hladno in megleno sobotno jutro letos prvič obrnila proti Krškemu. Najprej so se otroci čudili poostreni varnosti ob vstopu v kompleks Nuklearne elektrarne Krško, nato pa še  velikosti jedrskega reaktorja. Z energijo je bil povezan tudi drugi postanek v Svetu energije – spoznali so, koliko različnih elektrarn je v Sloveniji, kako je potrebno paziti, da jih deluje dovolj, da imamo naše domove svetle in tople. V soboto je imel GEN energija dan odprtih vrat in na njihovem dvorišču je veliko elektro šol in fakultet je prikazalo svoje dejavnosti. Okrepčali smo se z jabolki, se pozabavali z zanimivi poskusi in napotili na avtobusa, ki nas je odpeljal pred Kostanjeviško jamo. Prijazna vodiča sta nam predstavila jamo in že smo se vzpenjali po stoterih stopnicah do jame in po njej. Okoli enih smo se odpravili proti Ljubljani. Ob Šentviški cerkvi sta nas pričakali vdova in sestra slavnega dolenjskega glasbenika Lojzeta Slaka, ki sta otrokom razdelili Slakove pesmarice in čokoladne bombone. Zdenko, kateremu je Slak vzor, je na njegov grob položil cvetje, prižgali smo še svečko in spontano zapeli zdaj že ponarodelo Slakovo vižo V dolini tihi. Naslednja postaja je bila v Koloseju, kjer so si ogledali slovenski film Košarkar naj bo. Sledila je vožnja domov, kjer so veseli in polni novih vtisov stekli v objem svojih staršev.

Avtor:asdf