24. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT, LJUBLJANA, 7. APRIL 2014

Med 107 parlamentarci je bila tudi dolenjska delegacija – od leve proti desni mentorica Natalija Mihelčič, vodja delegacije Irena Plavec, podpredsednik 24. nacionalnega otroškega parlamenta Peter Alojz Marn iz Ribnice, mentorja Darjan Grudnik in Mojca Čavka ter delegati: David Rupčič iz Črnomlja, Lars Lenarčič Vidic iz Brusnic, Luka Hadl iz Novega mesta, Matevž Turk iz Stopič, Ajda Blatnik iz Novega mesta, Rebeka Bartolj iz Stopič in Loti Kavšek iz Novega mesta.

OTROCI NISO PRIZANESLI PREDSEDNICI VLADE IN MINISTROM

LJUBLJANA 7. april – prvi ponedeljek v aprilu veliko dvorano državnega zbora že tradicionalno zasedejo mladi parlamentarci, ki se iz sedemnajstih regij uvrstijo na nacionalni otroški parlament.

Letos prvič so kar stosedmim mladim delegatom prisluhnili vsi najvidnejši slovenski politiki – v uvodnem delu sta se jim je pridružila predsednik države Borut Pahor in podpredsednica državnega zbora Polonca Komar ter posebna predstavnica OZN in Sveta Evrope Marta Santos Pais. Težo zasedanju so dali tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nüssdorfer, ter vsaj deset visokih uradnikov iz različnih ministrstev.  V plenarnem zasedanju so otroci iz parlamentarnih klopi zastavili predsednici vlade Alenki Bratušek, ter ministrom Urošu Čuferju, Zdenku Pikalu in Anji Kopač Mrak veliko tudi zelo neprijetnih vprašanj.

Mladi parlamentarci so dodobra obdelali letošnjo temo razmere v družbi s poudarkom na drugačnosti, doseganju ciljev, revščini in vplivom medijem. Na plenarnem zasedanju si je želel spregovoriti prav vsak izmed njih in večina je to tudi izkoristila.

Za temo 25. otroškega parlamenta so izbrali "Izobraževanje in poklicna orientacija".

Spletna stran Dolenjskega lista - klikni

Infodrom - RTV Slovenija - klikni