26. občinski otroški parlament

OTROCI V SVETNIŠKIH KLOPEH

Svetniške klopi novomeškega rotovža je v četrtek, 18. februarja zasedlo štiriindvajset osnovnošolcev iz osmih novomeških šol, ki so se zbrali zato, da bodo med seboj izmenjali mnenja o pasteh mladostništva, ki vsak dan ogrožajo mlada življenja. Po tri najbolj aktivne so izvolili na šolskih parlamentih. Prav vsi delegati, od najmlajših do tistih, ki že zaključujejo osnovno šolanje, so priznali, da je letošnja tema »Pasti mladostništva« aktualna in zanimiva ter so o njej delili svoje mnenje.

Večina otrok se je strinjala, da je v zdajšnjem času več pasti, so pa manj dostopne in se bolj zlorabljajo. Včasih je na primer alkohol in cigarete v trgovini kupil kdorkoli, pa je bilo manj mladih kadilcev, kot jih je danes. Danes na mlade preži ogromno stranpoti: alkoholizem, zloraba mamil in tobačnih izdelkov, beg od doma, motnje hranjenja, prezgodnja in tvegana spolna ravnanja,  sodelovanje s kriminalnimi združbami, igre na srečo, zloraba interneta, pretirana raba računalniških igric, družabnih omrežij… Poudarili so, da si v določeni meri želijo nadzor in vodstvo staršev.

Otroke je pozdravil tudi župan Mestne občine Novo mesto.

Na koncu so izbrali šest najbolj aktivnih, takih, ki so jim med razpravo spontano zaploskali, ki so imeli najbolj iskrive misli.

Na regijski parlament so bili izvoljeni Iman Hussein in Pia Primc iz OŠ Drska, Nina Knoll in Tin Hvalec iz OŠ Grm, Luka Hadl in Adna Begić iz OŠ Center.

Organizatorji iz Mojce vsem izrekamo čestitamo in verjamemo, da bodo izvoljeni delegati dostojno zastopali novomeško občino na regijskem posvetu, ki bo 10. marca v istih prostorih.

Klikni za prispevek Radia Krka

Klikni za prispevek RTV Slovenija 18.februarja ob 17. uri