Humanitarna pomoč otrokom in družinam

Na počitnice v Kranjsko Goro

Na počitnice v Kranjsko Goro

Darilo Zavarovalnice Triglav

Darilo Zavarovalnice Triglav

Dedek Mraz na otroškem oddelku

Dedek Mraz na otroškem oddelku

Pri najbolj ogroženi družini

Pri najbolj ogroženi družini

Veselje otrok

Veselje otrok

Otroci pišejo dedku Mrazu

Otroci pišejo dedku Mrazu

Na izletu po Sloveniji

Na izletu po Sloveniji

Darovi mladih LDS

Darovi mladih LDS

Teden otroka na otroškem oddelku

Teden otroka na otroškem oddelku

Pri Društvu Mojca s socialnimi in humanitarni programi zbiramo in posredujemo pomoč otrokom iz socialno ogroženih družin, otrokom iz enoroditeljskih družin z nizkimi prejemki, bolnim otrokom za nakup pripomočkov za zdravljenje in z zbiranjem sredstev v pobudi Zveze prijateljev mladine Slovenije.

IŠČEMO POMOČI POTREBNE DRUŽINE

V naši pisarni se oglasi vsak dan več družin, ki potrebujejo pomoč, zato bomo socialni problematiki v tem letu namenili še večjo pozornost kot doslej. Ob tem želimo dodati, da pri »Mojci« za organizacijo humanitarne dejavnosti ne obračunavamo nikakršnih materialnih stroškov ali stroškov dela, ki jih pokrivamo iz drugih virov.

Vabimo vas, da nam na elektronsko pošto (dpm.mojca1@siol.net) sporočite ime in naslov družine, ki bi ji takšna pomoč prav prišla.

ŽIVILA ZA ŠOLSKE KUHINJE

Družba Hofer je 26. maja v Mojčino skladišče pripeljala dve paleti, težki skoraj 1400 kg, polni špagetov in riža. Že v sredo so bila živila v šolskih kuhinjah desetih osnovnih šol štirih dolenjskih občin, ki so se odzvala našemu povabilu. Z veseljem so zatrjevali, da bodo s tem pocenili šolsko prehrano socialno ogroženim otrokom.  

 

ZIMSKE POČITNICE 2013

Med 18. in 23. februarjem je 8 otrok iz socialno manj spodbudnih okolij dolenjskih osnovnih šol preživelo teden nepozabnih počitnic v Kranjski Gori. Za otroke je ekipa ZPM Moste pripravila zanimiv program, v katerem ni manjkalo kopanja v bližnjem hotelu, aktivnosti na snegu, zabavnih delavnic in večernih prireditev.

ZBIRANJE SREDSTEV ZA OTROKA Z MIŠIČNO DISTROFIJO

V marcu in aprilu 2013 smo uspeli pri nekaterih dolenjskih podjetjih (Steklarstvo Šiško, Kambič, Inoterm in Elektro) zbrati donacije v skupni višini 1.750 EUR za nakup akumulatorjev za elektromotorni voziček in električno negovalno posteljo za Nejca, otroka z mišično distrofijo, ki smo mu pred leti že pomagali. Sredstva smo 4. aprila nakazali na otrokov račun.  

POMOČ SOCIALNO OGROŽENIM DRUŽINAM

Dve družini smo predlagali za pomoč v akciji kanala A »Mali koraki za velike cilje«. Kanal A bo v  okviru te akcije družinama eno leto poravnal vse stroške kurjave, elektrike in komunale.

Žalostni zgodbi družine štirih (oče je naredil samomor, mama težko skrbi za svoje otroke, živijo v za življenje neprimernih razmerah, v hiši ni tekoče vode…) in dveh otrok (mama je umrla na porodu, oče je pred dvema letoma izgubil službo, trudijo se, vendar zelo težko shajajo) sta ganili komisijo za ZPMS in sta ju na naš predlog potrdili za predstavitev v oddaji »Moja Slovenija«. Za vsako od družin se je zbralo po 7.153,00 EUR.

BOTRSTVO

Priključili smo se tudi sistemu Botrstva, ki ga izvaja ZPM Ljubljana Moste. Kar 120 otrok smo v tem času že povezali z botri, ki ne vedo, komu namenjajo svoja sredstva, prav tako pa niti otroci in njihovi starši ne vedo, kdo je njihov dobrotnik. Po 30 evrov večinoma nakazujejo na šole, ki iz teh sredstev plačujejo dejavnost otrok.

AKCIJA »POMEŽIK SONCU«

Omogočamo brezplačno letovanje otrokom iz socialno manj spodbudnih okolij. Za otroke, ki jih predlagajo ustrezne službe na šolah (njihove predloge z utemeljitvami hranimo na sedežu društva), organiziramo nepozabne počitnice v Taboru mladih v Dolenjskih Toplicah.

Pomežik soncu letu 2013: brezplačno je letovalo 60 otrok, ki so jim počitnice omogočili donatorji pobude Pomežik soncu iz občine Žužemberk, Šentjernej, Šmarješke Toplice, Mirna Peč, Škocjan, Straža in Mestna občina Novo mesto.

BREZPLAČNE ŠOLSKE TORBE IN POTREBŠČINE

Zadnji teden Veselih angleških počitnic smo gostili 60 otrok iz socialno ogroženih družin, ki smo jih zadnji dan opremili s šolskimi torbami in pripomočki, oblačili in ostalim. Vse artikle so nam darovali različni dobrotniki, največ Poslovni sistem Mercator ter družina Košpenda iz Škofij. 

MOJCA ZA MLADE BOLNIKE

Mojca se več krat letno oglasi na otroškem oddelku novomeške bolnišnice in jim daruje igrače, knjige in ostale pripomočke. Obiskali smo jih v Tednu otroka in konec decembra.

Srečanje z mladimi bolniki v igralnici bolnišnice je zelo prijetno, saj je delegacija Mojce vsako leto okrepljena z zanimivimi gosti, ki otrokom zaželijo čimprejšnjega okrevanja. Otroci so se posebej razveselili čarodeja Tonija in dedka Mraza. Otroci vseh starosti so iz rok predstavnikov društva »Mojca« sprejeli knjižna darila za sebe ter velik kup igrač in knjig za priročno bolnišnično knjižnico. Društvo Mojca je v tednu otroka darovalo  veliko leseno kuhinjo, bogato založeno s kuhinjskimi pripomočki (krožniki, vilice, žlice,…), na kateri so pripravili okusen štrudl.

POLETJE OB SOČI

Rotary klub je 20. otrokom dolenjskih osnovnih šol omogočili brezplačne počitnice v vasi Soča. Otroci so preživeli zanimiv teden ob bistri Soči, ko so si ogledali bližnje zanimivosti, se igrali in počeli še marsikaj. Vrnili so se  polni zanimivih izkušenj.

KRKIN TEDEN HUMANITARNOSTI

Med 15. in 20. aprilom je Tovarna zdravil Krka iz Novega mesta organizirala teden humanitarnosti. V soboto, 20. aprila so organizirali poseben dan, ki so ga namenili druženju vrhunskih športnikov, ki jim Krka namenja donacije ter najmlajšim iz vse Slovenije. Na povabilo se je odzvalo tudi 280 otrok šestih dolenjskih občin, ki so še dolgo hvalili lepe nahrbtnike in ostala darila, ki so jih prejeli, ter prijetno druženje v športnih igrah z najboljšimi športniki.

SIOL POKAL – NOGOMETNI KAMP V KRANJSKI GORI

V Novem mestu je v nedeljo, 9. junija potek Siol pokal v malem nogometu, v okviru katerega so zbrali sredstva, ki so jih namenili nogometni šoli v Kranjski gori. Trije učenci iz našega območja, vključeni v program botrstva, so se udeležili učenja nogometnih veščin in druženja z najboljšimi nogometaši v Kranjski Gori.

BOŽIČNE POČITNICE

Med 25. in 30. decembrom smo 10. otrokom dolenjskih osnovnih šol omogočili brezplačne počitnice v Kranjski Gori. Otroci so uživali v ne preveč mrzlih dneh, veselili so se obiska dedka Mraza, njegovih daril ter se vrnili veseli in razigrani.

DONACIJE KNJIG

Predsednica Marjeta Ferkolj Smolič je šla z uradno delegacijo MO Novo mesto v BIH in tamkajšnjemu slovenskemu društvu poklonila več kot 50 knjig, ki jih je darovalo naše društvo. V vsako knjigo smo prilepili posvetilo, da knjige poklanja naše društvo.

OTROCI PIŠEJO DEDKA MRAZU

Tri mamice so se odločile, da bodo zbrale pisemca otrok enemu izmed treh decembrskih dobrih mož, ter akcijo poimenovale »Trije zimski botri«. Iz šestnajstih osnovnih šol osmih dolenjskih občin smo zbrali kar 70 pisemc  dedku Mrazu, v katerih so otroci opisali svoje želje. Lepo zavita in označena darila je dedek Mraz razdelil vsakemu piscu posebej na posebni slovesnosti, ki je bila na zadnji nedeljski prireditvi v dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Sreča otrok je bila nepopisna, saj jim je stari dedek predal prav tako darilo, kot so si ga v pismu zaželeli.

NOVOLETNI PAKETI

Delavci zavarovalnica Triglav iz Novega mesta so že drugo leto zapored zbrali veliko količino hrane z daljšim rokom trajanja, mladi člani LDS pa so nam prinesli velik kup otroških igrač. Iz darovanega smo sestavili deset paketov, katerim smo priložili po 100 EUR (ostanek denarja od Veselega decembra 2013) in obdarili deset socialno ogroženih družin iz Novega mesta, Straže, Škocjana in Šentjerneja.

ZIMSKE POČITNICE 2014

Med 24. in 28. februarjem bomo popeljali 20 otrok dolenjskih osnovnih šol, ki prihajajo iz socialno manj spodbudnih okolij, na brezplačne počitnice v Gorjah pri Bledu. Otroci bodo deležni športnih aktivnosti na snegu, ki se bodo navezovale na olimpijske igre, animacijske popoldneve in zabavne večere.

IŠČEMO POMOČI POTREBNE DRUŽINE

V naši pisarni se oglasi vsak dan več družin, ki potrebujejo pomoč, zato bomo socialni problematiki v tem letu namenili še večjo pozornost kot doslej. Ob tem želimo dodati, da pri »Mojci« za organizacijo humanitarne dejavnosti ne obračunavamo nikakršnih materialnih stroškov ali stroškov dela, ki jih pokrivamo iz drugih virov.

Vabimo vas, da nam na elektronsko pošto (dpm.mojca1@siol.net) sporočite ime in naslov družine, ki bi ji takšna pomoč prav prišla.

 

Veseli bomo vaših idej, pripomb in pohval na forumu - klikni